- Kehonkuvalla tarkoitetaan käsitystä omasta ehostaan, ja myöskin asenteesta omaa kehoa kohtaan.
- Kehonkuva on vääristynyt, jos kehon ulkomuoto tulkitaan väärin. Esim. anoreksiaa sairastavat pitävät itseään liian lihavana, vaikka olisivatkin rajusti alipainoisia.
- Tyytymättömyys omaan kehoon lisää oman kehokuvan vääristymistä.
- Stereotypia naisille on kurvikas, mutta laiha ja miehillä lihaksikas.
- Tyytymättömyys omaan kehoon on valitettavan yleistä. Poikkeuksiakin on, ja siihen vaikuttaa
> ikä
> sukupuoli, tytöt asettavat itselleen enemmän paineita/tavoitteita.
> esitellyt kysymykset (eroavaisuus?)
- Kehonkuva vaihtelee eniten murroiässä, milloin oma keho muuttuu - muita hitaammin, tai nopeammin. Murrosiässä tytöillä tulee enemmän rasvaa kehoon, mikä voi luoda kehonkuvan vääristymistä, koska murrosikä tulee kaikille eriaikaan. Pojilla murrosikään liittyy lihasten kasvaminen, mikä voi rohkaista omaa kehokuvaa.
- Yhteiskunta luo paljon kauneusihanteita, kuten viihdeteollisuus. Televisio, mainokset, lehdet ja elokuvat luovat paineita nuoria kohtaan. Jo nuorena iskostetut periaatteet pätevät vanhempina. Mediassa naiset ovat kurvikkaita, laihoja tai muuten vaan hipovat täydellisyyttä. Miehet ovat lihaksikkaita, vahvoja, rohkeita. Erilaiset (esim. lihavammat) esiintyvät elokuvissakin huvittavana, tai heikkona.
Kaksi erilaista mainosta, Victoria's secretin kampanja ja Doven kampanja. Dove teki ''real beauty campaign'' missä käytettiin kurvikkaampia ja erilaisia naisia. |
Vanhemmat voivat lisätä paineita myöskin, esim. jos äiti meikkaa jatkuvasti, on täydellisen näköisenä joka paikassa, nuorempi voi oppia samoille tavoille. Isä voi laskea kaloireta joka ruuasta, ja miettä paljonko painaa kokoajan - sekin luo painetta.
Syömishäiriöt on poikkeava suhtautuminen ruokaan ja syömiseen. Negatiiviset ajatukset omasta kehosta voi johtaa erilaiseen suhtautumiseen ruokaan ja liikuntaan.
Syömishäiriöiden syntyyn vaikuttaa yleisesti yksilön persoonallisuus (perfektionismi), geneettisyys sekä lähiyhteisön ilmapiiri.
Syömishäiriöiden syntyyn vaikuttaa yleisesti yksilön persoonallisuus (perfektionismi), geneettisyys sekä lähiyhteisön ilmapiiri.
Syömishäiriö aiheuttaa paljon fyysisiä vaaroja, mutta ne vaihtelevat laajalti. Psyykkiset ja sosiaaliset seuraamukset ovat hyvin samankaltaisia. Vakaviin syömishäiriöihin liittyy masennusta ja ahdistuneisuutta.
Monet syömishäiriöitä sairastavat myös eristäytyvät lähipiiristään.
ANOREKSIA
Anoreksia on laihuushäiriö. Anorektikon kehokuva on vääristynyt, hän kokee olevansa lihava - vaikka olisikin sairaalloisen alipainoinen. Anoreksiaan sairastunut yrittää pudottaa painoaan jatkuvasti liikkumalla kokoajan, mutta syömällä todella niukasti. Joskus voidaan jopa oksentaa syöty ruoka pois. Liikkumisesta tulee pakonomaista.
Anoreksia nervosan tunnusmerkkejä:
- paino/pituus/ikä suhde ei täsmää. (painoindeksi alle 17,5)
- voimakas lihomisen pelko, vaikka olisikin erittäin laiha
- Amenorrea, kolmen peräkkäisen kuukautisten pois jääminen.
- Häiriö oman painon/kehon kokeminen
Anorektikko voi olla ylpeä saavutuksestaan, että hän pystyy kontrolloimaan omaa syömistä ja vartaloaan niin hyvin. Yleensä anorektikot kuitenkin salaavat 'suoritustaan' pukeutumalla väljiin vaatteisiin ja syömällä yksin. Anorektikot eivät halua muiden kommentteja kropastaan, joten he välttelevät sosiaalisia tilanteita, mikä voi johtaa eristäytymiseen.
- Tyypilisesti anoreksiaan sairastutaan murrosiässä.
- Suurin osa anoreksiaa sairastavia on tyttöjä/nuoria naisia. Pokien osuus on 10%
- Poikien anoreksian taustalla voi olla lapsuudenaikainen lihavuus.
Anoreksia rasittaa kehoa fyysisesti paljon. Ensimmäisiä merkkejä ovat kuukautisten poisjäämnen, sillä hormonitoiminta muuttuu, kun energiavaje sekä kehon rasvavarastot pienenevät. Estrogeenin vähäinen määrä jättää kuukautiset pois.
Anorektikot sairastuvat helpommin, sillä aliravitsemus ja proteiinin puute heikentää kehon puolustusjärjestelmää, altistaen eri sairauksille.
Lihakset surkastuvat, iho kuivaa mikä rasittaa munuaisia ja johtaa myös suolojen tasapainohäiriöihin.
Anorektikot sairastuvat helpommin, sillä aliravitsemus ja proteiinin puute heikentää kehon puolustusjärjestelmää, altistaen eri sairauksille.
Lihakset surkastuvat, iho kuivaa mikä rasittaa munuaisia ja johtaa myös suolojen tasapainohäiriöihin.
Tämä on myös syy sydämen rytmihäiriöhin.
Noin 10% anoreksiapotilaista kuolee sairauteen, kuoleman syynä on lihaskudosten heikentämän sydämen pysähtymiseen. Myös itsemurha riski on korkea.
Noin 10% anoreksiapotilaista kuolee sairauteen, kuoleman syynä on lihaskudosten heikentämän sydämen pysähtymiseen. Myös itsemurha riski on korkea.
Anoreksiaa hoidetaan avohoidossa, sairaalassa, mutta sairauden vakavuuden mukaan anorektikko voidaan viedä myös suljettuun laitokseen. Psykiatri tukee, mutta hänen mukanaan on usein myös ravitsemusterapeuttia tai sisätautilääkäriä.
BULIMIA
Bulimia on ahmimishäiriö. Anorektikon tavoin myös bulimikko pelkää lihoavansa. Bulimia ei kuitenkaan ilmene jatkuvana laihduttamisena vaan toistuvalla ahmimisella, ja oksentamisella (tyhjennysjakso)
Bulimikko voi olla normaali painoinen, mutta bulimikon paino voi vaihdella ahmimisen ja tyhjentämisen mukana.
Bulimian tunnusmerkit
- Toistuvia ahmimisjaksoja.
- Pelko lihomisesta
- Syöminen ja paino hallitsevat ajatuksia
- Pyrkii estämään lihomisen oksentamalla, lääkkeillä, paastoamalla.
- Ahmimisen aikana hallinnan menetys
Bulimiaan yleensä sairastutaan hieman myöhemmin kuin anoreksiaan, noin 18-vuotiaana. Yleisyys nuorten keskuudessa on 2-3%.
Bulimiapotilas on fyysisest parempi kuntoinen kuin anorektikko, koska keho ei oe jatkuvassa energiavajeessa. Suurinosa terveyshaitoista liittyy oksentamiseen (vahingoittaa hammaskiillettä, ummetus, sydämen rytmihäiriö kalium puutteesta ja hormonihäiriöt)
Muitakin syömishäiriö sairauksia voi olla;
-> ortoreksia, pakkomieleinen terveellisen ruuan syöminen.
-> Lihavan ahmintahäiriö, bulimian tapainen ahminta, ilman oksentamista
Syömishäiriöisen paranemisen vaiheet syomishairioliitto.fi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti